Go Back
epres bazsalikomos granola recept házilag

Epres-bazsalikomos granola

Üde gyümölcsös granola, amivel megspékelheted a reggeled
Elkészítési idő 10 minutes
Sütési idő 25 minutes
Hűlési idő 20 minutes
Idő összesen 53 minutes
Mennyiség: 7 adag
Tápérték: 270 kcal

Hozzávalók

  • 200 g zabpehely (én itt most kevertem bele nagyszemű és kisszemű zabpelyhet is)
  • 1 csipet
  • 4 ek méz (kb. 80 g)
  • 75 g kókuszolaj vagy vaj
  • ½ tk vanília aroma
  • 3 ek eperlekvár
  • ½ tk szárított bazsalikom (morzsolva, nem púposan -inkább a végén tegyünk bele még)
  • 1 tk citromlé
  • 3-4 ek liofilizált eper (ez csak sütés után kerül rá!)

Elkészítés
 

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses).
  2. Olvaszd meg a kókuszolajat vagy a vajat és a mézet, majd keverd hozzá a vaníliát és a szárított bazsalikomot. (Ha szeretnéd, tehetsz bele 1 tk citromlevet is, kicsit savanykásabb, így ízletesebb lesz.)
  3. Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, sót.
  4. Öntsd rá a mézes keveréket, alaposan forgasd össze. Keverd hozzá az eperlekvárt is.
  5. Egy sütőpapíros tepsin terítsd el, finoman nyomkodd le, hogy ropogósabb, összetapadós részek alakuljanak ki.
  6. Süsd 10 percig, majd óvatosan keverd át óvatosan, és süsd még kb. 5-7 percig – légkeverés nélkül. Figyelj rá, hogy meg ne égjen.
  7. Hagyd teljesen kihűlni.
  8. Amikor már kihűlt, keverd hozzá a liofilizált epret, ha szükséges, akkor pedig további bazsalikomot is szórhatsz rá. (Sütni nem szabad az epret, mert elveszíti a színét és ropogósságát!)