Szőlős granola recept a szüreti időszakra

Az ősz nem csak a pumpkin spice – fahéjas, tökös ételek időszaka, hanem a szüreté is. A szüreti mulatság országszerte szuper program, de ha a négy fal között maradnánk, akkor is tartogat izgalmakat, például szőlős receptek vagy borok formájában.

Ez a recept egy egyszerű alapra épül – zabpehely, zsiradék és méz, amit házi szőlőlekvárral bolondítunk meg. Nálam ezúttal Othello szőlőből volt rengeteg otthon, így ebből készítettem cukor hozzáadásával lekvárt, amit többek között ehhez az új granolához is kipróbáltam. A lilás színt, amit a szőlő adott pedig csak extra! Bár a szőlő is „nyersen” az igazi, ha egy kis változatosságra vágysz, nem fogsz csalódni ebben a receptben sem!

A szőlő jótékony hatásai

A szőlő nem véletlenül tartozik az egyik legkedveltebb gyümölcs közé. Nemcsak finom, hanem tele van értékes tápanyagokkal is:

  • Antioxidánsokban gazdag: főként a szőlő héjában található resveratrol segíti a sejtek védelmét.
  • Vitaminforrás: tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat és K-vitamint is.
  • Energiát ad: természetes cukortartalma miatt gyorsan feltölt energiával, mégis könnyen emészthető.
  • Jót tesz a szívnek: a rendszeres szőlőfogyasztás hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez.

A lekvár formájában megőrzött szőlő így nemcsak ízletes, hanem értékes kiegészítője is lehet a granolának.

szőlős granola

Szőlős granola recept

Szüreti szőlős granola recept – nem csak borimádóknak.
Elkészítési idő 10 minutes
Sütési idő 25 minutes
Hűlési idő 25 minutes
Idő összesen 1 hour
Mennyiség: 8 adag
Tápérték: 221 kcal

Hozzávalók

  • 250 g zabpehely
  • 2 ek kókuszzsír
  • 2 ek méz
  • 3 ek szőlőlekvár
  • 1 marék dió (opcionális)
  • 1 marék mazsola (opcionális)

Elkészítés
 

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra
  2. Keverd össze a zabpelyhet, a magvakat, a szőlőlekvárt, a felolvasztott kókuszzsírt és a mézet. Ha teszel bele diót, azt is apróra vágva beleteheted.
  3. Terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 20 percig, félidőben egyszer átkeverve.
  4. Hagyd kihűlni, majd add hozzá a mazsolát, ha szeretnél bele. Légmentesen záródó üvegben vagy dobozban tárold.

Mivel bővíthető még?

A recept sokféleképpen variálható, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél:

  • Ropogósabbá teheted: adj hozzá puffasztott rizst, puffasztott quinoát vagy kókuszchipset.
  • Desszertes hangulat: szórd bele sütés után apróra vágott étcsokit vagy csokicseppeket.
  • Fűszeres változat: ízesítheted fahéjjal, kardamommal vagy vaníliával.
  • Gyümölcsösen gazdag: használj többféle aszalt gyümölcsöt, például meggyet, szilvát vagy barackot.

Ez a szőlőlekváros granola nemcsak finom, hanem igazán különleges is, hiszen a szőlőlekvár egyedi karaktert ad neki. Próbáld ki reggelire joghurttal, tejjel vagy akár csak önmagában ropogtatnivalónak – garantáltan új kedvenc lesz!

Megosztás Facebookon
0 0 votes
Értékeld a cikket, receptet!
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments