Szilvás gombóc granola recept – nosztalgikus újdonság házilag

Ha van étel, ami igazi gyerekkori klasszikus, akkor a szilvás gombóc biztosan közé tartozik. A gőzölgő gombóc illata, a fahéj és szilva párosítása, valamint a pirított bundába harapás élménye sokunknak idéz fel otthonos, biztonságos emlékeket. Nem véletlen, hogy ez az egyik legkedveltebb magyar desszert.

De mi történik, ha ezt a nosztalgikus élményt átültetjük egy teljesen új formába? Képzelj el egy szilvás granolát, ami egyszerre gyümölcsös, fahéjas, mennyei.. Ez a recept egyszerre nosztalgikus és modern: tökéletes választás egy hétköznapi reggelihez joghurt és friss gyümölcs mellé, de desszertként is megállja a helyét. Ha szeretnél egy falatnyi emléket ropogós formában, próbáld ki!

szilvásgombóc granola - ropogós müzli szilvával

„Szilvásgombóc” granola

Szilva, fahéj, isteni illatok – nosztalgia újragondolva.
Elkészítési idő 10 minutes
Sütési idő 20 minutes
Hűlési idő 30 minutes
Idő összesen 1 hour
Mennyiség: 8 adag
Tápérték: 238 kcal

Hozzávalók

  • 250 g zabpehely
  • 3-5 ek szilvalekvár
  • 2 ek méz
  • 3 ek kókuszolaj
  • 1,5 tk fahéj
  • 0,5 tk vaníliakivonat (opcionális)
  • 3 ek darált háztartási keksz
  • 1 csipet
  • 1 marék aszalt szilva (opcionális)

Elkészítés
 

  1. Alap: Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, a fahéjat, a háztartási kekszet és a csipet sót.
  2. Nedves rész: A szilvalekvárt keverd el a mézzel és az olvasztott vajjal/kókuszolajjal
  3. Összekeverés: A nedves keveréket öntsd a száraz hozzávalókra, dolgozd össze alaposan. A massza kicsit ragacsosabb lesz a több lekvártól – ez így jó!
  4. Sütés: Terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 °C-on süsd kb. 25–30 percig, félidőben átkeverve.
  5. Hűlés: Hagyd teljesen kihűlni – a granola ekkor nyeri el a ropogósságát.
  6. Extra: Miután kihűlt, fogyasztás előtt add hozzá az aszalt szilva darabokat, ez adja meg az intenzív szilvás ízt hozzá. Készen is vagy!
Megosztás Facebookon
0 0 votes
Értékeld a cikket, receptet!
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments