Ha van egy íz, ami az őszt azonnal a szívünkbe varázsolja, az a Starbucksnál elhíresült pumpkin spice. A ropogós, házi granola sütőtökpürével és meleg fűszerekkel nemcsak mennyei illatot áraszt sütés közben, hanem egészséges és tartalmas reggelit is ad. Egy kanál joghurttal, egy marék friss gyümölccsel, bármilyen diófélével vagy egy bögre tejjel igazi őszi kényeztetés. Ráadásul egyszerűen elkészíthető, és sokkal finomabb, mint a bolti granola változatok.
Mi is ez a pumpkin spice őrület?
A „pumpkin spice” tulajdonképpen nem jelent más, mint tök fűszerkeveréket, amelyben főként fahéj, gyömbér, szerecsendió és szegfűszeg (néha szegfűbors) játszik főszerepet. Az Egyesült Államokban a Starbucks 2003-ban dobta piacra a Pumpkin Spice Latte-t, és ezzel elindult egy világméretű trend: az őszi időszak szinte elképzelhetetlen nélküle. Azóta mindenféle édesség, müzli, keksz, fagylalt és persze granola is készül ezzel az ízkombinációval. Ami a titka? A sütőtök természetes édessége és krémessége tökéletesen kiegészíti a melengető fűszereket – így egy falatban benne van az egész ősz.
Hogyan készíts otthon sütőtökpürét?
A sütőtökpüré az egyik legegyszerűbb alapanyag, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz, és a granola mellett levesekhez, sütikhez, gnocchihoz vagy akár palacsintatésztába is felhasználhatod. Egyáltalán nincs vele sok macera, gazdaságos és egy valóban izgalmas alapanyag.
- Válassz sütőtököt (pl. kanadai sütőtök vagy hokkaido).
- Mosd meg, vágd ketté, kapard ki a magokat.
- Tedd a felezett darabokat sütőpapíros tepsire, a vágott felével lefelé. Takard le alufóliával, hogy bent tartsa a párát, és tényleg gyorsan megpuhuljon.
- Süsd 180 °C-on kb. 40–50 percig, amíg teljesen megpuhul. Az állagán látni fogod, hogy villával könnyen tudod lapítani.
- A húsát kanalazd ki, és turmixold krémesre.
- Ha túl vizesnek érzed, forrald kicsit egy lábasban, hogy sűrűbb legyen. (a granolához kifejezetten jó, ha nem túl nedves a tökkeverékünk)
Így kapsz egy finom, sűrű, természetes alapanyagot, ami hűtőben 3–4 napig, fagyasztva akár 3 hónapig is eláll.
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
- Keverd össze a száraz hozzávalókat (zab, dió, fűszerek, só).
- A nedves hozzávalókat (sütőtökpüré, méz, olaj, vanília) dolgozd simára, majd öntsd a zabos keverékhez.
- Alaposan forgasd össze, hogy minden szem bevonódjon.
- Terítsd sütőpapíros tepsire, és lapítsd le, hogy egyenletes réteg legyen.
- Süsd 35–45 percig, félidőben óvatosan átforgatva.
- Hagyd teljesen kihűlni a tepsin, ekkor lesz igazán ropogós.
Mivel lehet feldobni a pumpkin spice granolát?
Ha engem kérdeztek, ez egy önmagában is isteni recept, de van pár dolog, amivel nem lőhetsz mellé:
- különleges magfélék: pekándió, makadámdió, mandula
- fehércsoki pasztillák
- tökmak – elvégre tökös egy recept
- mazsola – annak aki szereti! 😀
Szereted a szokatlan granola recepteket? Nézz körül a receptjeim között, a céklás „Barbie” granola és a Pina Colada pont ilyen kísérletező típusoknak készült!