Matchás granola recept – teás házi müzli

Tovább evezünk a kávék és teák világában. Az amerikai pumpkin spice latte ihlette granola után most egy kicsit keletebbre utazunk, és a matcha kerül a főszerepbe. A gyönyörű, élénkzöld színű porból készült italok már a legtöbb kávézót és teázót meghódították, ideje, hogy készüljön végre matcha granola is!

Mi is az a matcha, és hogyan készül?

A matcha egy finomra őrölt, porított zöld tea, amely Japánból származik, és több mint 800 éve része a hagyományos teaszertartásoknak. A matchát nem forrázzák le és szűrik le, mint a hagyományos teát, hanem a leveleket gőzölik, szárítják, majd kőmalmokkal finom porrá őrlik. Így az egész tealevelet fogyasztjuk el por formájában, ezáltal minden tápanyagot és antioxidánst magunkhoz veszünk.

A teacserjéket a betakarítás előtt néhány héttel árnyékolják, hogy a levelek több klorofillt és L-theanint tartalmazzanak. Ennek köszönhető a matcha jellegzetes, élénk zöld színe és lágyan földes, enyhén kesernyés, umamis íze. Különlegessége, hogy természetes energiát ad, de nem hirtelen, mint a kávé, hanem fokozatosan, hosszabban hat.

A matcha jótékony hatásai

    • Tartós energiát ad: a benne lévő koffein lassabban szabadul fel, mint a kávéban, így nem okoz hirtelen „leesést”.
    • Nyugtat és fókuszáltabbá tesz: az L-theanin segíti a koncentrációt és csökkenti a stresszt.
    • Tele van antioxidánssal: különösen katechinekkel, amelyek támogatják az immunrendszert és védik a sejteket.
    • Anyagcserét támogathat: a zöld tea összetevői hozzájárulhatnak a zsírégetéshez.

    A matchás granola tehát nemcsak finom, hanem igazi szuperfood reggeli, ami feltölt és különleges élményt ad a mindennapokban.

    Matchás granola recept málnával és fehércsokival

    Színpompás reggeli granola egy kis zöldteával megspékelve.
    Elkészítési idő 15 minutes
    Sütési idő 25 minutes
    Hűlési idő 30 minutes
    Idő összesen 1 hour 10 minutes
    Mennyiség: 6 adag
    Tápérték: 370 kcal

    Hozzávalók

    • 200 g nagy szemű zabpehely
    • 3 ek kókuszolaj (kb. 30 g, olvasztva)
    • 3 ek méz (kb. 60 g)
    • 1 tk vaníliakivonat
    • 1,5 tk matcha por
    • 1 csipet
    • 30 g fagyasztva szárított málna (liofizált, opcionális)
    • 40 g fehér csokoládé (apró kockákra vágva vagy pasztillák, opcionális)

    Elkészítés
     

    1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeverés: 150 °C).
    2. Keverd össze a zabpelyhet és a sót.
    3. Olvaszd össze a kókuszolajat és a mézet, majd keverd bele a vaníliát és a matchát. Először inkább kevesebb matchát tegyél bele, ha pedig túl erősnek éreznéd, egy kis extra mézzel tudod korrigálni az ízét.
    4. Öntsd a keveréket a száraz alapokra, és forgasd jól össze.
    5. Terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd kb. 20–25 percig, félidőben átforgatva.
    6. Hagyd teljesen kihűlni, majd keverd bele a málnát és a fehér csokit.
    7. Légmentesen záródó üvegben 2 hétig eláll.
    Megosztás Facebookon
    0 0 votes
    Értékeld a cikket, receptet!
    Subscribe
    Visszajelzés
    0 hozzászólások
    Inline Feedbacks
    View all comments