„Marcipános”, mandulás granola recept – illatos reggeli házilag

Ha Te is odavagy a marcipánért, legyen az marcipánburgonya, Mozart golyó vagy kis katica formájában, akkor ezt a mandulás granolát imádni fogod! Erre a házi granola receptre nagyon büszke vagyok, mert igazi különlegesség a klasszikus változatokhoz képest: a mandulaaroma és a vanília tökéletesen egészítik ki egymást, manduladarabkákkal és kókusszal pedig valami egészen új lesz belőle. (..és ha mindez kevés, még mindig simán belerakhatsz kis marcipándarabkákat frissen, amikor megennéd! Úgy az igazán marcipános a granola.)

Ha nem csináltál még ilyen ropogós müzlit házilag, olvasd el a tökéletes granoláról szóló cikkemet, mielőtt belekezdesz!

marcipános granola házilag - mandulás ropogós müzli recept

Hozzávalók a marcipános granolához

  • 200 g zabpehely
  • csipet só
  • 3 evőkanál méz (kb. 80 g)
  • 80 g vaj
  • ½ teáskanál vanília aroma
  • 1-2 teáskanál mandulaaroma
  • szeletelt vagy mandula pálcikák
  • 1 evőkanál vaníliás protein por (opcionális)
  • ½ teáskanál lenmag (opcionális)


Elkészítési idő: 35 perc | Sütési idő: 22 perc | 6-8 adag

Így készítsd el házilag a mandulás granolát:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
  2. Tedd egy tálba a vajat és a mézet, majd mikróban melegítsd, amíg a vaj megolvad. (Csinálhatod egy edényben a tűzhelyen is, de a mikró is pont megteszi. 🙂 Ha felolvadt, keverd hozzá a vanília- és mandulaaromát.
  3. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, sót, és ha teszel bele, akkor a vaníliás protein port és lenmagot is.
  4. Öntsd rá a nedves keveréket a száraz hozzávalókra, alaposan forgasd össze. Itt már látni fogod, ahogy összeállnak a darabok.
  5. Egy sütőpapírral bélelt tepsire terítsd ki egyenletesen a keveréket.
  6. Süsd 15 percig légkeveréses módban, majd vedd ki, keverd át, és süsd további kb 7 percig légkeverés nélkül. Sütőnként változhat az idő, első alkalommal figyeld nagyon, oda ne égjen.
  7. Hagyd teljesen kihűlni – ekkor történik a mágia, aztán lesz csak igazán ropogós! A mandulát ezt követően tedd hozzá, és már fogyaszthatod is a marcipános granolát!


Mivel lehet még feldobni a házi mandulás granolát?

Ha extráznád, nagyon jól mennek ehhez a ropogós mandulás müzlihez a következők:

  • Még több mandula!
  • Kókuszchips – elképesztő finom, és tökéletesen harmonizál ennek a granolának az édeskés ízvilágával
  • Aszalt/liofolizált meggy – savanykás kiegészítés, isteni!
  • Marcipán-darabkák – hát persze! Mindenképp csak fogyasztás előtt keverd hozzá, de akkor annyit, amennyi jól esik!
  • Vaj helyett használhatsz a mandulás granolához különféle magkrémeket is, például mandulakrémmel is isteni, de az alapreceptet vajjal készítem, mivel ez szinte mindig van otthon, és árban is kedvezőbb. Olívaolajat, földimogyorókrémet, vagy intenzív ízű zsiradékot viszont nem javasolnék, ezek nagyon el tudják vinni a mandulás ízvilágot.


A marcipános granola tárolása

Figyelj rá, hogy csak azután tedd el a marcipános granolát, hogy teljesen kihűlt, a benne maradó nedvesség miatt hamarabb megromolhat. Válassz légmentesen zároló tárolót, akár befűttesüveget, vagy egy fém dobozt, amit hűvösebb helyen, ne közvetlen napfényben tárold a mandulás granolát. Ha keversz hozzá extrákat, közvetlen fogyasztás előtt is beleteheted őket – a leginkább romlandó a mandula, ami megavasodhat.

Ezt a házi granolát 2 hétig nyugodtan fogyaszthatod, megfelelő tárolás mellett akár 3-4 hétig is eláll.


Hány adag lesz a mandulás granolából?

Ezt nagyon nehéz megmondani, kisétkűeknek, mint jómagam, egy ilyen mandulás granola akár 6-8 alkalomra elég granola lehet belőle, de éhes férfigyomorra 2 étkezés alatt elfogyhat. 😀

Megosztás Facebookon