Mandulás-fahéjas granola recept: ropogós reggeli házilag, mandulával

Mindig is szerettem a mandulát – magában ropogtatva, süteményben, marcipánként, macaronként vagy krém formájában. Amikor először láttam meg a fahéjas mandulavajat a Szatócskában, nem sokat gondolkodtam, míg megszületett a mandulás granola ötlete. Ez a recept azoknak szól, akik szeretik, ha a reggeli nemcsak tápláló, de igazán karakteres is: minden falatban ott a mandula telt íze, a fahéj melegsége és (ha kéred) egy kis csoki kényeztetése. Szerencsére a mandulát nem csak az ízéért szeretjük, íme miért kéne többet fogyasztanunk:

A mandula jótékony hatásai

    • Egészséges zsiradékforrás: egyszeresen telítetlen zsírsavak, jó hatással a szívre.
    • Magnézium és E-vitamin forrás: támogatja az idegrendszert, immunrendszert, antioxidáns hatású.
    • Fehérjében gazdag: hozzájárul a jóllakottságérzethez.
    • Segít stabilizálni a vércukorszintet: lassítja a szénhidrátok felszívódását.
      Szóval nemcsak finom, hanem egészséges alapanyag is!
    mandulás fahéjas granola recept házilag

    Mandulás-fahéjas granola recept

    Ez a fahéjas mandulavajjal és ropogós manduladarabokkal készült granola egyszerre tápláló, illatos és ellenállhatatlan reggeli.
    Elkészítési idő 10 minutes
    Sütési idő 22 minutes
    Hűlési idő 30 minutes
    Idő összesen 1 hour 2 minutes
    Mennyiség: 8 adag
    Tápérték: 283 kcal

    Hozzávalók

    • 200 g zabpehely
    • 80 g fahéjas mandulavaj
    • 2-3 ek méz (ízlés szerint)
    • 1 tk fahéj (opcionális, ha a mandulavajban is van)
    • 80 g egész mandula (durvára vágva)
    • 1 ek semleges olaj (pl. kókuszolaj, segít a ropogósságban)
    • Csokidarabok (étcsoki, opcionálisan, sütés után keverve!)

    Elkészítés
     

    1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra.
    2. Keverd össze a mandulavajat, a mézet és az olajat (mikróban pár másodpercig melegítheted, hogy folyékonyabb legyen).
    3. Keverd össze a zabpelyhet, fahéjat a felaprított mandulát, majd öntsd rá a folyékony keveréket is.
    4. Terítsd sütőpapírral bélelt tepsire, egyenletes rétegben.
    5. 20–25 percig süsd, közben 1–2-szer keverd át, hogy ne égjen meg.
    6. Ha kihűlt, opcionálisan keverhetsz bele csokidarabokat (különben elolvadnak).

    Megosztás Facebookon
    5 1 vote
    Értékeld a cikket, receptet!
    Subscribe
    Visszajelzés
    0 hozzászólások
    Inline Feedbacks
    View all comments