High protein granola recept – földimogyorós-vaníliás házi granola

Legyen cél az edzés, vagy hogy ne maradj éhen a következő étkezésig, egy magas fehérjetartalmú granola nagyon jó barátod lesz. Ez a recept diétás granolának indult, végül egy fehérjedúsabb eredménye lett – szerintem a boltban elérhető high protein granolákkal totál felveszi a versenyt – főleg, ha az ár is szempont. A földimogyoróvaj a legtöbb ropogós sült müzlihez jó alap tud lenni, ezúttal viszont a zsírtartalom csökkentésére földimogyoróvaj helyett földimogyoróvaj port használtam, a fehérjedúsítás érdekében pedig vaníliás fehérjeporral dobtam fel.

földimogyorós granola recept - high protein granola házilag

Hozzávalók a granolához (6-8 adag)

  • 200 g zabpehely
  • 30 g földimogyoróvajpor (én ezt a márkát választottam, ami több bioboltban is kapható)
  • 30 g vaníliás fehérjepor
  • 2 ek finomított kókuszolaj
  • 3-4 ek méz vagy juharszirup (mehet kevesebb, csak kevésbé fog összetapadni)
  • 1 tk fahéj
  • csipet só
  • opcionálisan: aprított mogyoró vagy étcsoki darabok

Így készül a magas fehérjetartalmú granola:

  1. Melegítsd elő a sütőt 160°C-ra.
  2. Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, a fehérjeport, a földimogyoróvajport, a fahéjat és sót.
  3. Egy kis edényben olvaszd meg a kókuszolajat, majd keverd el a mézzel, és öntsd a száraz hozzávalókhoz.
  4. Keverd alaposan össze, hogy minden egyenletesen bevonódjon – ha nem ragad eléggé össze, akkor mézet tegyél még bele, hogy jobban tapadjon.
  5. Terítsd szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süsd 15-20 percig, félidőnél keverd át óvatosan – nem akarjuk, hogy szétessenek a ropogós darabok. Sütőtől függően kevesebb idő is elég lehet, figyelj, hogy meg ne égjen.
  6. Hagyd teljesen kihűlni – ekkor lesz igazán ropogós.

magas proteintartalmú granola recept házilag

Mivel variálható a high protein granola?

Bár ez a granola önmagában is ízbomba, néhány extra hozzávalóval még különlegesebbé teheted:

  • Pörkölt mogyoró – még több ropogás és extra fehérje
  • Kókuszchips – egy kis trópusi frissesség
  • Banánchips – szimplán isteni, trust me!
  • Étcsoki darabok vagy cukormentes csokicseppek – ha édesszájú vagy, de mégis tudatosan étkezel
  • Aszalt gyümölcsök (pl. vörösáfonya, mazsola, datolya apróra vágva) – természetes édesség és extra rost
  • Fagyasztva szárított málna vagy eper – gyönyörű színt és fanyar kontrasztot ad

Tipp: Ha extrákat is tennél bele, a fentieket elég miután kihűlt beletenned. Sokkal hamarabb megég, mint amennyit hozzáad egy kis pirult íz. Az alapot én vaníliás fehérjével készítettem, de ha szeretsz kísérletezni, más ízzel is jó kombót ad – legyen az csokis vagy épp kávés.

Hogyan tárold a fehérjés granolát?

Ahhoz, hogy sokáig ropogós és friss maradjon a magasabb fehérjetartalmú, érdemes az alábbiak szerint tárolni:

  • Zárható üvegben vagy légmentesen záródó dobozban tárold, száraz, hűvös helyen (pl. kamrában vagy szekrényben).
  • Szobahőmérsékleten kb. 2-3 hétig tökéletesen eláll.
  • Ha olajos magvakat vagy kókuszt is tettél bele, ügyelj arra, hogy ne tárold túl sokáig, nehogy avasodjon.

Nem tudom, mivel párosítsd? Olvasd el a cikkemet, ahol kitérek rá, hogy a granolát mivel eheted-teheted teljessé!

Granola gyorstalpaló – hogyan lesz tökéletes a granola?

Megosztás Facebookon