Gesztenyés-kakaós granola recept

Ahogy megérkezik az ősz vége, és a levegőben megjelenik a sült gesztenye édes, diós illata, valahogy minden lelassul. Kint hűvös szél fúj, bent pedig meleg fények, takaró és egy tál illatos, ropogós granola vár. Ez a csokoládés–gesztenyés granola pont ezt a kuckózós, otthon melegét idéző hangulatot hozza el: egy kanálnyi ebből a reggeliből olyan, mintha egy őszi séta után leülnél a kandalló mellé egy csésze forró kakaóval. Vagy legalábbis ezt az érzést szeretné átadni. :))

Miért érdemes gesztenyét fogyasztani?

A gesztenye nemcsak finom, hanem tápanyagdús és természetesen édeskés, ezért kiváló alternatíva a cukros rágcsák helyett. Gazdag rostban, C-vitaminban, káliumban és rézben, miközben zsírtartalma alacsonyabb, mint a legtöbb magféléé. A benne található összetett szénhidrátok lassan szívódnak fel, így hosszabb ideig biztosítanak energiát – pont, amire egy hideg, sötétebb reggelen szükségünk van.

Hogyan süssünk gesztenyét otthon?

A friss gesztenyét könnyen megsüthetjük otthon is:

  1. A héját késsel vágd be kereszt alakban, hogy ne robbanjon fel sütés közben.
  2. Tedd egy tepsire, és 200 °C-on süsd kb. 20–25 percig, amíg a héja felpöndörödik.
  3. Még melegen, konyharuhába csomagolva pihentesd pár percig – így könnyebben megpucolható.

Ha viszont nincs időd ezzel bajlódni (mint nekem most), a boltban kapható, előre sült gesztenye is remekül működik a receptben. Az ízvilág ugyanaz marad, csak épp kevesebb mosogatással jár.

gesztenyés-csokis granola recept házilag

Gesztenyés őszi granola recept

Mennyei sült gesztenye illat, az ínycsiklandó őszi-téli átmenet.
Elkészítési idő 15 minutes
Sütési idő 25 minutes
Hűlési idő 20 minutes
Mennyiség: 4 adag
Tápérték: 280 kcal

Hozzávalók

  • 200 g nagyszemű zabpehely
  • 100 g sült gesztenye (apróra vágva)
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 2 ek vaníliás fehérjepor (opcionális)
  • 3 ek méz
  • 2 ek kókuszolaj (vagy olvasztott vaj)
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 40-50 g aprított étcsokoládé (opcionális)

Elkészítés
 

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses).
  2. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, gesztenyét, kakaóport, fehérjeport (ha használsz), és sót.
  3. Olvaszd meg a kókuszzsírt a mézzel és vaníliával, majd öntsd a száraz keverékre.
  4. Keverd össze alaposan, hogy minden egyenletesen bevonódjon.
  5. Terítsd el sütőpapíros tepsin, és süsd 25–30 percig, 10–15 percenként átforgatva.
  6. Hagyd teljesen kihűlni, majd keverd bele az aprított csokit.

Ha tetszett ez a recept, akkor ne hagyd ki a klasszikus kakaós granola receptemet, ha pedig valami még őszibbet keresel, fedezd fel a pumpkin spice latte ihlette granolát is!

Megosztás Facebookon
0 0 votes
Értékeld a cikket, receptet!
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments