Az eper bazsalikom isteni kombó, úgyhogy nem hagyhattam ki, hogy egy nyárias kis frissítő gyümölcsös granolát ne készítsek belőle! Ebben a verzióban liofizált eperrel és szárított bazsalikommal készítem, de ha van otthon friss eper és bazsalikom, azt mindenképp tálalj frissen mellé a reggelidhez – nem csak esztétikailag, ízvilág szempontjából is imádni fogod! Nem túl édes, mégis karakteres epres-bazsalikomos granola következik!
Hozzávalók az epres-bazsalikomos granolához:
- 200 g zabpehely (én itt most kevertem bele nagyszemű és kisszemű zabpelyhet is)
- csipet só
- 4 evőkanál méz (kb. 80 g)
- 75 g kókuszolaj vagy vaj
- ½ teáskanál vanília aroma
- 3 evőkanál eperlekvár
- ½ teáskanál szárított bazsalikom (morzsolva, nem púposan -inkább a végén tegyünk bele még)
- 1 teáskanál citromlé
- 3–4 evőkanál liofilizált eper (ez csak sütés után kerül rá!)
Elkészítési idő: 35 perc | Sütési idő: 22–25 perc | Adag: 6–8
Így készíts házilag epres-bazsalikomos granolát:
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeveréses).
- Olvaszd meg a kókuszolajat vagy a vajat és a mézet, majd keverd hozzá a vaníliát és a szárított bazsalikomot. (Ha szeretnéd, tehetsz bele 1 tk citromlevet is, kicsit savanykásabb, így ízletesebb lesz.)
- Egy tálban keverd össze a zabpelyhet, sót.
- Öntsd rá a mézes keveréket, alaposan forgasd össze. Keverd hozzá az eperlekvárt is.
- Egy sütőpapíros tepsin terítsd el, finoman nyomkodd le, hogy ropogósabb, összetapadós részek alakuljanak ki.
- Süsd 10 percig, majd óvatosan keverd át óvatosan, és süsd még kb. 5-7 percig – légkeverés nélkül. Figyelj rá, hogy meg ne égjen.
- Hagyd teljesen kihűlni.
- Amikor már kihűlt, keverd hozzá a liofilizált epret, ha szükséges, akkor pedig további bazsalikomot is szórhatsz rá. (Sütni nem szabad az epret, mert elveszíti a színét és ropogósságát!)
Mivel dobhatod fel ezt az amúgy is extrás, gyümölcsös granolát?
Ha édesszájú vagy, fehércsokival egy étcsokival is feldobhatod a ropogós, sült müzlidet, jól illik az eperhez mindkettő. 😊
Ehhez a kombóhoz nem sok minden kell, ami jobbá teheti, de a friss eper és bazsalikom tálaláskor egy nyerő választás!
Ha valamilyen magot keresnél bele, próbáld ki mandulával.
Az epres-bazsalikomos granola tárolása
Csak azután rakd el a tárolóba az epres, bazsalikomos granolát, hogy teljesen kihűlt, különben a párától meg tud puhulni, azt pedig nem akarjuk, hiszen az igazi granola ropogósan jó. Válassz légmentesen záródó tárolót, amiben jól lezárva, hűvös helyen tudod tárolni.
Ha friss epret használsz, hamarabb megromolhat, mint a szárított változatokkal, utóbbival akár 3-4 hétig is nyugodtan eltarthatod.
Hány adag lesz ennyi házi granolából?
Körülbelül 6-8 kisebb adaggal szoktam számolni, ez nálam bőven elég egy ilyen gyümölcsös granolából, de ha nagyobb az étvágyad, lehet hogy kevesebbre jön csak ki.
Oda vagy a gyümölcsös ízvilágért? Csekkold az ananászos-kókuszos „Pina Colada” granola receptemet is!