Almás-fahéjas granola recept házi almachipssel

Ahogy közeledik az ősz, valahogy mindig jobban vágyunk az almás-fahéjas finomságokra. A ropogós diófélék, a fahéj meleg fűszeressége és az alma édes-savanykás íze olyan, mintha egy kiskanálnyi őszi hangulat költözne a reggelidbe. Ez a granola egyszerre laktató és melengető – tökéletes választás joghurthoz, tejhez, vagy akár csak magában ropogtatva. És a legjobb benne? Tudod, mi kerül bele, így tényleg egy tiszta, házi finomság kerül az asztalra.

Miért fogja szeretni a szervezeted ezt az almás-fahéjas granolát?

Ahogy beköszönt az ősz, valahogy minden falatban almát és fahéjat kívánunk. Nem véletlen, hiszen ezek a hozzávalók nemcsak finomak, hanem igazi kis egészségbombák is. Nézzük, mi kerül bele:

  • Zabpehely – tele van rosttal, ami segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet ad, így nem fogsz azonnal új nassolnivalót keresni.
  • Dió – szívbarát omega-3 zsírsavakkal és értékes ásványi anyagokkal lát el, ráadásul már egy marék is igazi energiabomba. Én ezúttal pekándióval készítettem, ami tápértékben is hasonló a dióhoz: egészséges zsírokat, rostot, magnéziumot és antioxidánsokat tartalmaz, sőt koleszterincsökkentő hatást is tulajdonítanak neki.
  • Fahéj – nemcsak fűszer, hanem természetes vércukorszint-szabályozó, ami segíthet elkerülni a hirtelen „cukorhullámvasutat”.
  • Almachips – rostban gazdag C és B vitamin forrás, ami a benne található kálium miatt kifejezetten szívbarát is.

Ez a granola így nem csupán egy egyszerű reggeli vagy nassolnivaló – hanem egy ízletes, tápláló, őszi ölelés egy tálban.

almás fahéjas granola recept házilag

Almás-fahéjas granola recept

Kellemes őszi ízek egy granola testébe bújva.
Elkészítési idő 10 minutes
Sütési idő 20 minutes
Hűlési idő 20 minutes
Idő összesen 50 minutes
Mennyiség: 6
Tápérték: 344 kcal

Hozzávalók

  • 250 g nagyszemű zabpehely
  • 60 g dió vagy pekándió (durvára vágva, opcionális)
  • 2 tk őrölt fahéj
  • ¼ tk őrölt szerecsendió (opcionális, de nagyon jól illik hozzá)
  • ¼ tk
  • 3 ek kókuszolaj (vagy más semleges olaj)
  • 3 ek méz vagy juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 30-40 g almachips (durvára törve, a sütés után keverjük bele)

Elkészítés
 

  1. Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeverésesnél kb. 150 °C).
  2. Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, diót, fahéjat, szerecsendiót és sót.
  3. Egy kis lábasban, alacsony lángon (vagy mikróban) olvaszd össze a kókuszolajat, mézet/juharszirupot és vaníliát, amíg egynemű lesz.
  4. Öntsd az édes-olajos keveréket a száraz hozzávalókra, és jól keverd össze.
  5. Terítsd el a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsin egyenletes, vékony rétegben.
  6. Süsd 30–35 percig, félidőben keverd át, hogy egyenletesen piruljon. A szélek gyorsabban sülnek, figyelj rá!
  7. Hagyd teljesen kihűlni a tepsin – ekkor lesz igazán ropogós.
  8. Ha kihűlt, keverd hozzá az almachips darabokat.

Tippek ehhez a granolához

Ha édesebben szereted, adhatsz még 1 ek mézet a keverékhez, illetve kevergetsz bele 1 marék vörösáfonyát vagy mazsolát is, miután kihűlt – mindkettő kiegészíti és bővíti az isteni ízvilágot. Ha bolti almachipset használsz, keresd a natúrabb változatokat.

Ropogós almachips sütőben, házilag

ropogós almachips recept házilag sütőben sütve

Hozzávalók:

  • 2–3 alma (bármilyen fajta, de az édes-savanykás típusok, pl. jonatán, idared, pink lady jól működnek)
  • ½ tk fahéj (opcionálisan)
  • 1 tk citromlé – ha aggódsz az oxidáció miatt (szintén opcionális)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 90–100 °C-ra (légkeveréses módban ideális).
    • Ha nincs légkeverésed, tedd a sütő ajtaját résnyire egy fakanállal, hogy távozhasson a pára.
  2. Mosd meg az almákat, és ne hámozd meg – a héj ropogós és ízes lesz.
  3. Vágd fel nagyon vékony szeletekre (kb. 2 mm vastagra).
  4. (Opcionális) Permetezd meg, vagy egy kis ecsettel kend meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
  5. Tedd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, egymás mellé, ne fedjék egymást.
  6. Szórd meg egy kis fahéjjal, ha szeretnéd.
  7. Süsd kb. 1,5–2,5 óráig, amíg ropogósra száradnak. (A pontos idő függ az alma fajtájától, víztartalmától és a szeletek vastagságától.) Félidőben érdemes megfordítani őket.
  8. Ha kihűlés után nem elég ropogós, tedd vissza még 15–20 percre.
ropogós almachips házilag sütőben
Megosztás Facebookon
0 0 votes
Értékeld a cikket, receptet!
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólások
Inline Feedbacks
View all comments