Ahogy közeledik az ősz, valahogy mindig jobban vágyunk az almás-fahéjas finomságokra. A ropogós diófélék, a fahéj meleg fűszeressége és az alma édes-savanykás íze olyan, mintha egy kiskanálnyi őszi hangulat költözne a reggelidbe. Ez a granola egyszerre laktató és melengető – tökéletes választás joghurthoz, tejhez, vagy akár csak magában ropogtatva. És a legjobb benne? Tudod, mi kerül bele, így tényleg egy tiszta, házi finomság kerül az asztalra.
Miért fogja szeretni a szervezeted ezt az almás-fahéjas granolát?
Ahogy beköszönt az ősz, valahogy minden falatban almát és fahéjat kívánunk. Nem véletlen, hiszen ezek a hozzávalók nemcsak finomak, hanem igazi kis egészségbombák is. Nézzük, mi kerül bele:
- Zabpehely – tele van rosttal, ami segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet ad, így nem fogsz azonnal új nassolnivalót keresni.
- Dió – szívbarát omega-3 zsírsavakkal és értékes ásványi anyagokkal lát el, ráadásul már egy marék is igazi energiabomba. Én ezúttal pekándióval készítettem, ami tápértékben is hasonló a dióhoz: egészséges zsírokat, rostot, magnéziumot és antioxidánsokat tartalmaz, sőt koleszterincsökkentő hatást is tulajdonítanak neki.
- Fahéj – nemcsak fűszer, hanem természetes vércukorszint-szabályozó, ami segíthet elkerülni a hirtelen „cukorhullámvasutat”.
- Almachips – rostban gazdag C és B vitamin forrás, ami a benne található kálium miatt kifejezetten szívbarát is.
Ez a granola így nem csupán egy egyszerű reggeli vagy nassolnivaló – hanem egy ízletes, tápláló, őszi ölelés egy tálban.
Hozzávalók
- 250 g nagyszemű zabpehely
- 60 g dió vagy pekándió (durvára vágva, opcionális)
- 2 tk őrölt fahéj
- ¼ tk őrölt szerecsendió (opcionális, de nagyon jól illik hozzá)
- ¼ tk só
- 3 ek kókuszolaj (vagy más semleges olaj)
- 3 ek méz vagy juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- 30-40 g almachips (durvára törve, a sütés után keverjük bele)
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 160 °C-ra (légkeverésesnél kb. 150 °C).
- Egy nagy tálban keverd össze a zabpelyhet, diót, fahéjat, szerecsendiót és sót.
- Egy kis lábasban, alacsony lángon (vagy mikróban) olvaszd össze a kókuszolajat, mézet/juharszirupot és vaníliát, amíg egynemű lesz.
- Öntsd az édes-olajos keveréket a száraz hozzávalókra, és jól keverd össze.
- Terítsd el a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsin egyenletes, vékony rétegben.
- Süsd 30–35 percig, félidőben keverd át, hogy egyenletesen piruljon. A szélek gyorsabban sülnek, figyelj rá!
- Hagyd teljesen kihűlni a tepsin – ekkor lesz igazán ropogós.
- Ha kihűlt, keverd hozzá az almachips darabokat.
Tippek ehhez a granolához
Ha édesebben szereted, adhatsz még 1 ek mézet a keverékhez, illetve kevergetsz bele 1 marék vörösáfonyát vagy mazsolát is, miután kihűlt – mindkettő kiegészíti és bővíti az isteni ízvilágot. Ha bolti almachipset használsz, keresd a natúrabb változatokat.
Ropogós almachips sütőben, házilag
Hozzávalók:
- 2–3 alma (bármilyen fajta, de az édes-savanykás típusok, pl. jonatán, idared, pink lady jól működnek)
- ½ tk fahéj (opcionálisan)
- 1 tk citromlé – ha aggódsz az oxidáció miatt (szintén opcionális)
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 90–100 °C-ra (légkeveréses módban ideális).
- Ha nincs légkeverésed, tedd a sütő ajtaját résnyire egy fakanállal, hogy távozhasson a pára.
- Mosd meg az almákat, és ne hámozd meg – a héj ropogós és ízes lesz.
- Vágd fel nagyon vékony szeletekre (kb. 2 mm vastagra).
- (Opcionális) Permetezd meg, vagy egy kis ecsettel kend meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.
- Tedd a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, egymás mellé, ne fedjék egymást.
- Szórd meg egy kis fahéjjal, ha szeretnéd.
- Süsd kb. 1,5–2,5 óráig, amíg ropogósra száradnak. (A pontos idő függ az alma fajtájától, víztartalmától és a szeletek vastagságától.) Félidőben érdemes megfordítani őket.
- Ha kihűlés után nem elég ropogós, tedd vissza még 15–20 percre.